Les negociacions que mantenen Repsol i l'Agència Catalana de l'Aigua per alliberar cabal ecològic de la presa que la petroquímica té al Catllar sembla que hagin d'arribar a bon port, segons fonts de la companyia, però els ecologistes, que ahir van tancar la primera marxa reivindicativa pel Gaià, es mostren escèptics.
El director de Repsol Petróleo i Química a Tarragona, Joan Pedrerol, ha confirmat aquesta setmana que «fa mesos» que es negocia amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) –l'empresa és la propietària de la presa del Catllar– l'alliberament d'un cabal ecològic per al tram final del riu Gaià. «La sensació és que és bastant factible que hi pugui haver un acord, està a prop, i de fet ja ens hem entès en el cabal mínim i màxim que es podrà deixar anar, només falta consensuar una xifra intermèdia», diu.
Tot i que la presa té nombroses pèrdues des de fa temps, que fan que l'embassament estigui a un percentatge mínim de la seva capacitat, Repsol assegura que aquesta quantitat li suposa una «reserva estratègica» que «no és menyspreable», tenint en compte que «com a empresa energètica» Repsol té «uns compromisos adquirits amb tercers», i que a més té un conveni amb el Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) per donar-li suport en cas d'incidències en la seva xarxa. La companyia no té inconvenient a deixar anar un cabal mínim, sempre que això no li suposi un cost, i a més pugui mantenir la mateixa concessió que fins ara per operar a la presa.
Pel que fa a les entitats ecologistes, veuen amb bons ulls l'alliberament de cabal per part de Repsol, però recorden que no és el primer cop que es parla d'acord quasi tancat. Antoni Ruiz de Castroviejo, membre del fòrum de les Terres del Gaià, admet que es té «la sensació que fem dues passes endavant i n'acabem fent una enrere a l'últim moment». El X Fòrum de les Terres del Gaià es va celebrar ahir a la sala de plens de l'Ajuntament de Torredembarra després de la caminada al llarg de tot el Gaià que ha durat tres dies. El primer tema que es va tractar al fòrum va ser tot just el cabal ecològic del riu. A banda de recordar l'estat actual de la biodiversitat, encara prou acceptable, i el minso cabal d'aigua actual del riu, també es va mencionar el principi d'acord entre l'ACA i Repsol. Joan Díaz, de Salvem el Gaià, va exposar que l'acord penja d'una qüestió «estrictament monetària»: «Si a Repsol se li ofereix una aigua per descabalar la presa que sigui més cara, s'hi nega.»
L'objectiu principal del fòrum era unificar el moviment social dels trams alt, mitjà i baix del Gaià. En aquest sentit, l'alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, va agrair a les entitats ambientals que haguessin escollit Torredembarra com a seu del X Fòrum de les Terres del Gaià. Masagué també va comunicar que des del consistori es continuarà donant suport a les activitats i accions a favor del riu i el territori que l'envolta. La trobada d'ahir va començar amb la presentació del llibre La resclosa, que conté les conclusions de les primeres Jornades d'Estudi i Divulgació de les Terres del Gaià.
Més pes al Consell de Conca del Gaià
Les entitats ecologistes del Gaià tindran presència al Consell de Conca del riu en la pròxima remodelació de l'ens. Aquest organisme rebrà la representació del teixit social i industrial vinculat al Gaià i tindrà quatre cadires reservades per a les entitats ecologistes. Díaz va explicar que des del Consell se'ls va acusar de no ser capaços d'arribar a consensos entre totes les entitats que treballen al voltant del riu. Salvem el Gaià va impulsar una assemblea entre les 13 associacions que treballen a les terres del Gaià. Totes menys una s'haurien mostrat d'acord a fer un front comú per ocupar tres dels quatre llocs reservats. L'última cadira van acordar deixar-la vacant per si l'associació que s'havia desvinculat de l'assemblea o qualsevol altra hi volia participar. Així, l'Assemblea d'Entitats Ambientalistes tindrà presència al Consell de Conca, un organisme que no és vinculant, sinó que es limita a organitzar grups de treball.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada