dilluns, 31 de maig del 2010

Proposen una nova gestió hídrica per evitar que la major part de l'aigua del Ter vagi a Barcelona


La Plataforma del Ter, Compromís per Lleida i l'Ateneu Naturalista de Girona van organitzar ahir a la Casa de Cultura unes jornades en les quals van fer públic un manifest a favor d'una nova gestió de l'aigua, per evitar, per exemple, que tres quartes parts de l'aigua del Ter serveixin per abastir l'àrea metropolitana de Barcelona, amb els consegüents problemes que comporta per a les activitats econòmiques actuals que utilitzen aquest recurs. Una seixantena de persones van participar en els actes.

El manifest, Aigua per unir: una nova proposta per a la gestió de l'aigua a Catalunya, repassa la situació actual al país i aporta solucions per evitar que es repeteixin situacions que en els darrers anys han fet que els serveis s'hagin «col·lapsat» o hagin «arribat al llindar del col·lapse». Aquestes entitats consideren que els problemes que s'ha produït han posat en relleu «serioses mancances estructurals». Van recordr que entre finals del 2007 i inicis del 2008, «exhaurits els rius Ter i Llobregat», l'àrea de Barcelona «va estar en risc real de desabastiment» i que, des d'aleshores, només s'ha construït una planta dessalinitzadora al Prat de Llobregat, i una segona planta està en construcció a Blanes, unes infraestructures que, «en cas de sequera extrema», només suposarien «l'allargament de l'agonia en espera de les pluges salvadores».

Els impulsors del manifest, però, consideren que Catalunya «té aigua suficient com per abastir la seva capital amb més garanties i sense haver d'eixugar cap riu». Per això, proposen una visió «àmplia i generosa», de «reequilibri territorial». Opinen que el «necessari» abastament d'aigua a Barcelona «s'hauria d'aprofitar per reforçar els vincles i el desenvolupament de la resta de territoris». També creuen imprescindible que hi hagi «una diversitat de solucions». «És necessari completar la interconnexió entre conques, amb les transferències d'aigua corresponents, per tal d'assegurar i garantir un bon subministrament en el conjunt del territori», van afirmar. La millora del regadiu de Lleida i l'eliminació de la sobreexplotació actual dels rius Ter i Llobregat són els principals problemes.

La font de la capital
En el manifest, aquestes entitats assenyalen que «el creixement de l'àrea metropolitana de Barcelona dels darrers 50 anys no es pot explicar sense fer esment del transvasament del Ter», ja que «ha donat de beure a la creixent població que s'hi ha concentrat», i també «ha atès la demanda generada per la important activitat econòmica de la zona». La Plataforma del Ter i Compromís per Lleida van lamentar que l'àrea metropolitana barcelonina «continua abastint-se molt més sovint del que seria desitjable del cabal de manteniment del riu Ter». Francesc Camps, portaveu de la plataforma, va destacar que entre 1996 i 2007 es van transvasar tres quartes parts de l'aigua del Ter a l'alçada del Pasteral, i va denunciar l'incompliment «reiterat» dels cabals mínims la majoria de l'any.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada