El Departament de Medi Ambient i Habitatge ha començat la reintroducció del cranc de riu autòcton a Catalunya. La primera fase de la reintroducció d'aquesta espècie, que està en perill d'extinció, s'ha fet a la capçalera de la riera de Merlès, al Berguedà, amb l'alliberament de 150 exemplars. Aquesta zona, d'on el cranc autòcton havia desaparegut a causa de les riuades del mes d'agost del 2008, té un centre de cria i educació ambiental, situat a Santa Maria de Merlès, d'on han sortit els exemplars alliberats.
El cranc de riu autòcton és una espècie que durant els últims 30 anys ha desaparegut de la majoria de rius i rieres de Catalunya i per això és una espècie protegida. Ara hi ha molt poques i petites subpoblacions, que representen menys de l'1% de la seva distribució original. Es tracta d'un crustaci amb un gran valor ecològic per als ecosistemes fluvials, i la seva presència indica la bona qualitat de les aigües on habita.
Les poblacions de cranc de riu autòcton estan amenaçades pel seu aïllament, la falta d'aigua en èpoques de sequera i la manca d'exemplars. S'ha arribat a aquesta situació principalment per l'atac d'una malaltia fúngica provocada per un fong transmès pel cranc roig americà, una espècie invasora que s'ha estès massivament pel territori fluvial català durant els últims 25 anys. També el cranc de senyal, una altra espècie invasora, ha perjudicat el cranc autòcton, en competir pel mateix hàbitat.
El mes que ve es faran els censos dels primers exemplars alliberats, que confirmaran l'èxit de l'operació
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada