dilluns, 31 de maig del 2010

Una guia convida a conèixer les escultures d'Olot situades a prop del Fluvià


D'una estructura en planxa de Leonci Quera fins a un cub de formigó de Claudi Casanovas; d'un marc gegantí de Lluís Hortalà fins a unes figures arrodonides de Rosa Serra, passant per un moai. A Olot, a la vora del Fluvià, hi ha una mica de tot. Un llibret amb textos de Marian Vayreda Puigvert ens guia pels paratges on trobem aquestes escultures.

El fil conductor són les obres d'art –són nou en total–, però Escultures a l'entorn del Fluvià es podria presentar també com un catàleg de nou espais d'Olot, perquè al costat de les explicacions sobre les escultures s'hi aporta molta informació de la història de l'entorn on estan situades. Editat pel Museu Comarcal de la Garrotxa i l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot (en la col·lecció Paisatges Olotins, de la qual ja es va publicar un primer volum, Les fonts del centre d'Olot), el llibret l'ha escrit l'artista Marian Vayreda Puigvert.

La ruta que ens proposa comença al camí de la Teuleria, on trobarem Als vençuts, de Claudi Casanovas. És una evocació als derrotats de la Guerra Civil i es va inaugurar el 2006. És la peça més recent del recull. La següent etapa ens mena a l'entrada del parc Nou. Aquí hi ha el Monument a la sardana que el 1968 va fer Xavier Carbonell i que fins fa poc era al Firalet. Les obres en aquell passeig van fer que la traslladessin a aquest emplaçament. Ja dintre del parc, se'ns convida a veure el bust dedicat al pintor Pere Gussinyé que va fer Joan Ferrés l'any 1982. Sortint del recinte, anirem a la plaça d'Amèrica, al centre de la qual el 1995 van instal·lar-hi Volum convex II, de Rosa Serra. La següent visita és per a una obra controvertida: el Marc de Lluís Hortalà, del 1995, un marc de grans dimensions per enquadrar el paisatge dels afores de la Moixina. La sisena parada és per a una altra escultura de Rosa Serra, la que hi ha al parc de les Móres, instal·lada inicialment l'any 1981 a l'interior del parc Nou per commemorar l'Any Internacional del Nen. Just a l'altra costat del riu, a tocar del prat de la Mandra, hi ha la Porta, de l'artista basca Begoña Uriarte, feta el 1986 durant el I Simposi Internacional d'Escultura. La penúltima etapa ens porta als pisos de «la Caixa» per contemplar l'Escultura en planxa que Leonci Quera va fer el 1962. El recorregut finalitza al costat del pont de ferro, on, per sorpresa dels forasters, hi ha col·locat un moai. El va fer el 1984 l'artista de l'Illa de Pasqua Manuel Tuki amb basalt de Castellfollit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada